News and events
Eurolingva Examinations Centre

Examene Cambridge pe Suport de Hârtie sau pe Computer: Cum Alegem?

Centre Eurolingva

 

Găsiți cel mai apropiat centru de pregătire

Calendar examene

 

Selectează examenul și vezi datele de examen

Contactează-ne

Str. Stefan Zweig nr. 10A, Etaj 1,
cod postal 410515
Oradea, jud. Bihor,
Romania

Eurolingva Examinations Centre este un centru de examinare Cambridge autorizat să ofere examene Cambridge la toate nivelurile, pentru copii, adolescenți și adulți.Examenele Cambridge pentru copii, YLE:Starters, YLE Movers și YLE: Flyers se dau doar pe hârtie și nu fac scopul acestui articol. În schimb, examenele de nivel A2, B1, B2, C1 și C2 se pot da la centrul nostru de examinare atât pe hârtie cât și pe computer. Ce ar trebui să știe viitorii candidați despre cele două tipuri de examene? Deși examenele pe hârtie amintesc multor candidați de nenumărate examene pe care le-au dat la școală, fiind astfel un mediu mai familiar și mai puțin intimidant, examenele pe computer sunt și ele foarte populare, deoarece oferă avantaje multiple, cum ar fi timpul mai scurt pentru primirea rezultatelor sau posibilitatea de a redacta textele pentru proba scrisă folosind tastatura. Mai jos am adunat cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoașteți despre cele două tipuri de examene, pentru a putea alege examenul potrivit pentru dumneavoastră!

  1. Formatul testelor
    Examenele pe computer și cele pe hârtie au același format, singura diferență de conținut fiind existența unei foi suplimentare de răspunsuri numită ”answer sheet” care se completează la finalul fiecărei probe a  examenului pe hârtie. Candidaților li se reamintește în ultimele 5 minute să își transfere răspunsurile pe care le-au completat în prealabil în booklet-ul primit la începutul probei.  De asemenea, la proba de listening, se acordă 5-8 minute suplimentare pentru acest pas. Această foaie nu există în cazul examenelor pe computer, deoarece toate răspunsurile se înregistrează în timp real.
  2. Posibilități tehnice
    Alte diferențe care apar  sunt specifice posibilităților tehnice care apar în cazul examenelor pe computer. Mai exact, în cazul acestui tip de examen,  candidații pot vedea  în permanență numărul de cuvinte pe care le folosesc la proba de scriere. De asemenea, pot să  facă textul mai mare în timpul tuturor probelor și pot schimba aspectul ecranului, alegând combinația de culori care li se pare mai confortabilă. Examenele pe computer imită posibilitățile pe care le au candidații care dau examene pe hârtie, de a face notițe și de a evidenția textul cu altă culoare, cu un simplu clic dreapta pe mouse. Foarte important este faptul că  Eurolingva pune la dispoziție tot echipamentul necesar susținerii examenului pe computer (de exemplu, laptop, căști). Pentru examenele pe hârtie, candidații trebuie să aducă de acasă instrumentele de scris, dar ciorne vor primi la centrul de examen și nu sunt permise cele aduse de candidați.
  3. Modificarea răspunsurilor
    Atât pe hârtie cât și pe computer, candidații își pot modifica răspunsurile pe parcursul examenelor. În cazul examenelor pe hârtie, candidații NU pot folosi nici un tip de corector și nici nu pot scrie cu stilouri de tip erasable pe foaia de răspunsuri. Răspunsurile greșite  se pot tăia pe foaia de răspunsuri, și astfel nu vor mai fi luate în considerare. Pe computer,  se pot modifica răspunsurile oricând, iar răspunsurile pe care doriți să le revedeți se pot marca pentru revizuire în bara de răspunsuri, așa încât să vă amintiți să le verificați.
  4. Verificarea timpului 
    Pe computer, timpul de lucru rămas apare în permanență  în partea de sus a ecranului. Ceasul se va colora în roșu în ultimele 10 și 5 minute pentru a vă atrage atenția asupra timpului rămas. În cazul examenelor pe hârtie, un ceas amplasat într-un loc vizibil  vă anunță cât timp mai aveți până la finalul examenului. De asemenea, supraveghetorii sunt însărcinați să anunțe când mai sunt 10, respectiv 5 minute până la finalul testului și să vă amintească să treceți răspunsurile pe foaia de examen.
  5. Căști vs. Boxe
    O diferență semnificativă între examenul pe hârtie și cel pe computer este faptul că, în timpul probei de ascultare (listening),  candidații au la dispoziție căști pentru a asculta înregistrările pe baza cărora trebuie să răspundă la întrebări. Prin urmare, au avantajul de a putea regla volumul în funcție de preferințe. Candidații pot asculta înregistrarea de două ori, dar nu pot pune pauză. De aceleași condiții beneficiază și candidații care dau testul pe hârtie, cu excepția faptului că aceștia ascultă înregistrările printr-un sistem de boxe. Supraveghetorii au obligația de a verifica acustica sălii și de a se asigura că toți candidații aud foarte bine, indiferent unde se află în sală.
  6. Probleme tehnice
    Se întâmplă foarte rar să apară probleme tehnice în timpul examenelor, dar acestea pot afecta în cazuri excepționale elevii care dau examen pe computer. Problemele tehnice care pot apărea nu afectează în nici un fel nota candidaților la examene, deoarece toate răspunsurile sunt salvate în timp real iar candidații pot relua testul de la momentul întreruperii, fără să le fie afectat timpul de lucru. În aceste cazuri, supraveghetorii știu cum să acționeze așa încât să rezolve orice problemă cu eficiență și operativitate. Cu toate acestea, potențialele probleme tehnice fac din examenul pe hârtie o opțiune care li se pare unora din candidați mai sigură și mai puțin intimidantă.
  7. Primirea rezultatelor
    Un avantaj clar al testelor pe computer este faptul că rezultatele sunt obținute mai repede, în aproximativ două săptămâni (maxim 3 săptămâni ) de la data susținerii acestuia. Rezultatele se pot consulta pe internet, pe platforma Cambridge Results Service for Candidates, odată ce a fost făcut un cont în acest scop. Acest aspect este foarte important deoarece fișa cu rezultatul (statement of results)  poate fi  folosită în scopul înscrierii la universitate, dacă se acceptă acest document, iar în unele cazuri, candidații au nevoie de ea urgent. În cazul examenelor de tip paper-based,  candidații trebuie să aștepte între 6 și  9 săptămâni (în funcție de nivelul susținut) pentru ca rezultatul să fie disponibil pe aceeași platformă pusă la dispoziție de Cambridge. De asemenea, și timpul necesar primirii certificatelor care atestă rezultatele obținute diferă în funcție de tipul de examen susținut. Astfel, pentru examenele pe computer, certificatele ajung în 4-5 săptămâni în timp ce pentru examenele pe hârtie acest proces durează între 9 și 12 săptămâni.
  8. Proba de vorbire ( speaking)
    Indiferent de tipul de examen pe care îl alegeți, pe computer sau pe hârtie, proba de vorbire se desfășoară în același mod, în format fizic. Candidații sunt intervievați în perechi, de către interlocutor în timp ce asesorul evaluează performanța acestora. Perechile sunt alese aleatoriu, dar Eurolingva Examinations Centre oferă candidaților posibilitatea de a-și alege partenerii dacă suntem anunțați pe e-mail înainte de încheierea perioadei de înscriere. Oferim această opțiune candidaților la examene, indiferent de tip, deoarece ne dorim sa le oferim condiții ideale pentru a-și demonstra abilitățile în fața examinatorilor.

Am încercat să listăm mai sus cele mai importante diferențe între cele două tipuri de examene, pe hârtie și pe computer, pe care le oferim. Indiferent de tipul de examen ales, candidații pot avea siguranța că vor fi asistați de o echipă profesionistă și amabilă, care va crea cele mai bune condiții pentru o experiență de examen la cel mai înalt nivel.