Home / Examenele Cambridge Preliminary (PET) si Key (KET) se schimba in 2020!
Noutati si evenimente
Eurolingva Examinations Centre
Examenele Cambridge Preliminary (PET) si Key (KET) se schimba in 2020!
Centre Eurolingva
Găsiți cel mai apropiat centru de pregătire
Calendar examene
Selectează examenul și vezi datele de examen
Contactează-ne
Str. Stefan Zweig nr. 10A, Etaj 1,
cod postal 410515
Oradea, jud. Bihor,
Romania
Examenele Preliminary (PET) si Key (KET) vor suferi modificari majore in 2020. Schimbarile vor lua candidatii prin surprindere intr-o oarecare masura, deoarece Cambridge incepe sa se concentreze pe abilitatile practice indepartandu-se in felul acesta de modelul traditional, bazat pe sistemele lingvistice.
Schimbarile sunt binevenite avand in vedere ca examenele KET si PET nu s-au mai modificat din anul 2004. Reprezentatii Cambridge explica faptul ca aceste modificari sunt necesare pentru a tine pasul cu progresele facute de cercetatori in materie de invatare si predare a limbilor straine. De asemenea, este nevoie de continuitate si o trecere usoara de la un nivel la altul.
Ce e nou la Preliminary?
Una din schimbarile cel mai usor de sesizat la examenul Preliminary este despartirea in doua a probei de Reading and Writing care dura 1 ora si 30 de minute. Din 2020, vor fi 2 probe separate, fiecare cu propria limita de timp, si anume 45 de minute pentru Reading si 45 de minute pentru Writing.
La partea de Reading, dispare complet partea 3, constand intr-un text lung cu intrebari de tip adevarat/ fals. In schimb, se introduce o noua parte, in care candidatilor li se cere sa introduca 5 propozitii intr-un text lung, pe baza acuratetii gramaticale si narative. Acesta este unul din cele mai solicitante tipuri de exercitii pentru candidatii de la FCE, CAE si CPE si cel mai probabil, nici candidatilor de la PET nu li se va parea foarte simplu. De asemenea, se introduce o parte in plus, aducand examenul de Reading la 6 parti in total. Partea 6 este de asemenea preluata de la nivelele superioare si aduce candidatii fata in fata cu exercitiul de tip “open cloze”, in care trebuie gasite cuvintele potrivite pentru a umple spatiile goale, fara optiuni.
La partea de Writing, se elimina exercitiul de tip “transformations”, care le cerea candidatilor transforme o propozitie astfel incat sa se pastreze sensul original, dar cu o structura gramaticala diferita. De asemenea, in loc de mesajul de 35-45 de cuvinte, candidatii vor trebui sa scrie acum o scrisoare de 100-200 de cuvinte. La partea a doua, in loc de a alege intre o scrisoare si o poveste, candidatilor li se va cere sa aleaga intre o poveste si un articol, iar numarul maxim de cuvinte ramane 100.
La partea de Listening, schimbarile sunt minore. Partea 4, unde candidatii trebuiau sa raspunda cu da sau nu la intrebari pe baza unei inregistrari lungi dispare. In schimb, este introdusa o noua parte care are aceeasi forma ca partea intai de la FCE.
La Speaking, cea mai mare schimbare este la partea 4, unde, in loc de a li se cere sa discute un subiect, candidatii vor trebui sa raspunda la intrebari pe baza unui subiect, ca si in cazul ultimei parti de la examenele de nivel superior. Aceasta este o schimbare binevenita, eliminand presiunea care se punea pe candidati, sa mentina conversatia pe subiecte care de multe ori, erau prea putin ofertante.
Ce e nou la KEY?
Examenul de nivel A2 se schimba mai putin decat cel de Preliminary, dar se pastreaza aceeasi tendinta de a aduce examenul pe aceeasi linie cu cel de la nivelele superioare, astfel incat elevii sa poata avansa la nivelul urmator fara sa simta diferente majore in ceea ce priveste dificultatea exercitiilor sau tipul acestora.
Examenul pastreaza formatul dublu Reading & Writing, care se scurteaza de la 1 ora si 10 minute la 1 ora. Prima parte se modifica, introducandu-se o sarcina similara cu prima parte de Reading la PET. Se scoate partea de “spelling” in care elevilor li se cerea sa gaseasca cuvinte pe baza definitiilor. Se scoate de asemenea partea a 8-a in care candidatilor li se cerea sa completeze informatiile lipsa pe baza a doua texte. In fine, candidatii vor avea de scris un mesaj de 25 de cuvinte sau mai multe (mai flexibil decat vechea sarcina in ceea ce priveste numarul de cuvinte), dar si sa scrie o poveste de cel putin 35 de cuvinte, pe baza unor imagini.
La Listening, schimbarea majora este disparitia exercitiului tip “sentence completion”, de la partea a 4-a si inlocuirea sa cu un exercitiu tip “multiple choice”, similar cu cel de la noul PET partea a 2-a si FCE, partea 1.
La Speaking, interviul va dura maxim 4 minute, in loc de cele 6 minute pe care le aveau la dispozitie candidatii in trecut. In acelasi timp, la partea a doua, formatul ramane neschimbat, dar examinatorul va pune doua intrebari in plus pe acelasi subiect.
Schimbarea formatului presupune sarcini care vor aduce noi provocari pentru candidati, dar care sunt binevenite, ajutand candidatii sa parcurca mai usor pasii catre nivelul imediat superior.
Gasiti mai multe informatii despre modificarile suferite de examenele KET si PET aici.
https://keyandpreliminary.cambridgeenglish.org/
De asemenea, Cambridge ofera resurse gratuite pentru a facilita pregatirea pentru examene. Le puteti gasi accesand:
- Resursele gratuite puse la dispozitie de Cambridge Assessment English
https://keyandpreliminary.cambridgeenglish.org/resources.htm#free-resources - Canalul de YouTube al Cambridge care ofera modele de speaking pe noul format
https://www.youtube.com/watch?v=AdcrRrU2lXc&list=PLpmCHL8PnXq9HAent-oCgmGBII_FHtQAo
O veste buna este ca Eurolingva ofera materiale de pregatire pe noul format. Puteti sa le achizitionati online din magazinul nostru.